Vadregényes környezet

“NÉZZ MÉLYEN A TERMÉSZETBE,
ÉS MINDENT JOBBAN FOGSZ ÉRTENI.”

ALBERT EINSTEIN

A Kiskalács vendégház a Dunakanyar egyik eldugottabb részén, Börzsönyligeten, egy erdős telken várja vendégeit. A tetőtéri ablakok a kert tölgyfáira néznek. A kertben találsz egy eldugott kis tűzrakóhelyet, ami tökéletes arra, hogy a barátaiddal vagy a pároddal sütögessetek, és kiélvezzétek a csendet, ami az erdei élet velejárója.

A körülötted lévő erdő minden évszakban teljesen más arcát mutatja, tökéletes megtestesülése az örök körforgásnak, kiváló helyszín túrákhoz, elvinulásokhoz, meditációhoz.

A kapun kilépve máris a Börzsönyben kirándulsz, nem messze pedig, kb. 20 perc sétával található egy kicsi, eldugott kilátó, ahonnan rálátni a dunakanyar nagymaros felüli oldalára, és látni a visegrádi várat is. Itt megpihenve elidőzhetsz azon, vajon hány év kellett ahhoz, hogy ezek a hegyek elnyerjék mai formájukat, és hány másik ember gyönyörködött már ebben a kilátásban.

Igény szerint tudsz kirándulni, Kóspallagra, Szokolyára, Nagymarosra, sőt, akár Zebegénybe is el tudsz kirándulni, közvetlenül a háztól indulva. Ehhez semmi másra nincs szükséged, mint egy Börzsöny térképre, meg egy jó cipőre.

Ha nem akarsz ekkora kört megtenni, akkor lehetőséged van egy mini túrára is, ami a háztól nemcmessze található sárga túristaúton vezet, és a környék patakja mellett visz végig. Itt található többet között a Testvér-forrás is.

Tökéletes környezet, ha egy kis erdőfürdőzésre vágysz.

Az erdőfürdő, azaz sinrin-joku egy japán eredetű stresszcsökkentő, relaxációs program, amely során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Az erdőfürdő a szó szoros értelmében nem vizes tevékenység, de mégis joggal viseli a fürdő nevet: beengedjük a természetet az érzékszerveinken keresztül és eggyé válunk az erdővel. A módszer segítségével mélyebbé és nyugodtabbá válik a légzésünk, általánosságban jobban érezzük magunkat és nyugodtabbá válunk.

Amikor a fák között sétálsz, szívd tele a tüdőd a friss levegővel, sétálj lassan, tudatosítva a téged körülvevő környezetet, érezd az erdő tiszta illatát, a reccsenő faágakat a lábad alatt, a lombokat suhogtató szellő ritmusát és hagyd, hogy eltöltsön a megnyugtató érzés. Csak te vagy és az erdő.

Az épített környezet, a városi életforma észrevétlenül túlterheli a szervezetet ingerekkel, folyamatosan stresszes állapotban tart, ami gyengíti az immunrendszert. A stressz során a test kortizolt szabadít fel, hogy meg tudjon küzdeni a helyzettel, így kortizolszintünk folyamatosan magasabb, ebből kifolyólag megnő az egészségügyi problémák kockázata. Az elmúlt években a stresszhez köthető betegségek globális méretű társadalmi problémává váltak. 

https://cutt.ly/JhFmR8t


Sokkal nagyobb szükségünk van az erdőkre, mint gondolnánk . index.hu